Który ze zbiorów jest podprzestrzenią p. Hom(V, W)?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Margaretta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Police

Który ze zbiorów jest podprzestrzenią p. Hom(V, W)?

Post autor: Margaretta »

Niech \(\displaystyle{ W_1}\) będzie podprzestrzenią przestrzeni W. Sprawdź który ze zbiorów jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ Hom(V,W)}\):

\(\displaystyle{ D=\{ h Hom(V, W) : im(h)=W_{1}\}}\)

\(\displaystyle{ F=\{ h Hom(V, W) : W_{1} im(h)\}}\)

Wydaje mi się, że zbiór D nie jest podprzestrzenią, ponieważ w \(\displaystyle{ im(h)}\) znajduje się epimorfizm czyli wynikałoby, że \(\displaystyle{ W_1=W}\).Dobrze myślę?
A czy F jets prawdziwe i jak to udowodnić lub zaprzeczyć, to nie mam pojęcia..
Za odpowiedzi dziękuję .
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11361
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Który ze zbiorów jest podprzestrzenią p. Hom(V, W)?

Post autor: mol_ksiazkowy »

ad2 nie , bo biorac \(\displaystyle{ h F}\) dowolne, to \(\displaystyle{ -h F}\), zaś suma.....jest operatorem zerowym, ma obraz \(\displaystyle{ 0}\), tj nie zawierajacy \(\displaystyle{ W_1}\)
ODPOWIEDZ