Sprawdzić czywektor..

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bloonddi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lis 2009, o 23:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Bloonddi »

HEJ ;]

Mam nadzieje ze znajdzie się osoba która mi pomoże z tym zadaniem, będę bardzo wdzięczna.


Sprawdź czy wektor [1,0,0,0] należy do przestrzeni wektorowej

lin{ [1,-1,0,1], [1,0,2,1], [1,-1,1,3], [0,2,3,-2]}

Pozdrawiam;)
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Kamil_B »

Trzeba sprawdzić czy podany wektor jest kombinacją liniową wektorów z tej przestrzeni
tzn. czy istnieją \(\displaystyle{ a,b,c,d}\)takie, że:
\(\displaystyle{ [1,0,0,0]=a[1,-1,0,1]+b [1,0,2,1]+c[1,-1,1,3]+d[0,2,3,-2]}\)
Bloonddi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lis 2009, o 23:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Bloonddi »

OK ale za bardzo nie wiem jak mam to dalej ruszyć,

Możesz mi jeszcze troche pomóc ?
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Kamil_B »

Zapisujesz wszystko z prawej strony w postaci jednego wektora i przyrównujesz jego współrzędne z tym wektorem po lewej stronie równania.
Bloonddi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lis 2009, o 23:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Bloonddi »

\(\displaystyle{ a[1,-1,0,1]+b[1,0,2,1]+c[1,-1,1,3]+d[0,2,3,-2]=[1,0,0,0] \\ \begin{cases} a+b+c=1 \\ -a-c+2d=0 \\ 2b+c+3d=0 \\ a+b+3c-2d=0 \end{cases}}\)


A może być coś takiego??
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Kamil_B »

Dokładnie o to mi chodziło
Bloonddi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lis 2009, o 23:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Bloonddi »

Dobra ale tutaj nie za bardzo daje radę z rachunkami możesz chociaż zacząć??
Byłabym bardzo wdzięczna
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Kamil_B »

Wpisujesz wszytsko w macierz i za pomocą np. eliminacji Gaussa rozwiązujesz ten układ równań.
Bloonddi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lis 2009, o 23:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Sprawdzić czywektor..

Post autor: Bloonddi »

Dobra to już chyba wiem wszystko,
Dzięki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ