Określić rząd macierzy...
Określić rząd macierzy...
Bardzo proszę o pomoc...
Egzamin coraz bliżej a ja nie wiem jak zrobić to zadanko ;/
Określ rząd macierzy A w zależności od parametru rzeczywistego p:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&p&1 \left \\ 3&0&2 \left \\p&-p&1 \left \end{bmatrix}}\)
Z góry wielkie dzieki za pomoc,
pozdrawiam ;]
Egzamin coraz bliżej a ja nie wiem jak zrobić to zadanko ;/
Określ rząd macierzy A w zależności od parametru rzeczywistego p:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&p&1 \left \\ 3&0&2 \left \\p&-p&1 \left \end{bmatrix}}\)
Z góry wielkie dzieki za pomoc,
pozdrawiam ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Określić rząd macierzy...
liczymy wyznacznik
dla tych p dla ktorych wyznacznik jest rowny 0 rzad wynosi 2
dla pozostalych 3
dla tych p dla ktorych wyznacznik jest rowny 0 rzad wynosi 2
dla pozostalych 3
Określić rząd macierzy...
Hmmmm a możesz pokazać jak to dokładnie trzeba zrobic?
Jak liczę to wychodzi mi coś źle ... ;/
Jak liczę to wychodzi mi coś źle ... ;/
Określić rząd macierzy...
Nakahed90 pisze:Pokaż jak liczysz sprawdzimy to.
To co napisal kolega,. Pokaz jak liczysz a my znajdziemy błąd.
Określić rząd macierzy...
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&p&1 \left \\ 3&0&2 \left \\p&-p&1 \left \end{bmatrix}}\)
[1*0*1]+[3*-p*1]+[p*p*2]-[p*0*1]-[1*-p*2]-[3*p*1]
\(\displaystyle{ W=-4p+2p ^{2}
-4p+2p ^{2}=0
p(-4+p)=0
p=0 v p=4}\)
No i dalej nie wiem jak to zrobić..?? ;/
[1*0*1]+[3*-p*1]+[p*p*2]-[p*0*1]-[1*-p*2]-[3*p*1]
\(\displaystyle{ W=-4p+2p ^{2}
-4p+2p ^{2}=0
p(-4+p)=0
p=0 v p=4}\)
No i dalej nie wiem jak to zrobić..?? ;/
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Określić rząd macierzy...
ar1 pisze:liczymy wyznacznik
dla tych p dla ktorych wyznacznik jest rowny 0 rzad wynosi 2
dla pozostalych 3