\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&3&2\\2&3&1\\1&2&2\end{array}\right]}\),
wyznacz macierz \(\displaystyle{ A ^{3}}\), jak do tego sie zabrać
potęga macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
potęga macierzy
Tutaj masz przykład jak mnożyć macierze:
W tym przypadku najpierw policzymy macierz \(\displaystyle{ A\cdot A}\) czyli \(\displaystyle{ A^{2}}\) a później \(\displaystyle{ A^{3}}\) czyli \(\displaystyle{ A^{2}\cdot A}\). Dokładnie w tej samej kolejności gdyż mnożenie macierzy nie zawsze jest przemienne. Liczymy
\(\displaystyle{ A^{2}=A\cdot A= \left[\begin{array}{ccc}1&3&2\\2&3&1\\1&2&2\end{array} \right]\cdot \left[\begin{array}{ccc}1&3&2\\2&3&1\\1&2&2\end{array} \right]= \left[\begin{array}{ccc}9&16&9\\8&17&9\\7&13&8\end{array} \right]}\)
\(\displaystyle{ A^{3}=A^{2}\cdot A=\left[\begin{array}{ccc}9&16&9\\8&17&9\\7&13&8\end{array} \right]\cdot \left[\begin{array}{ccc}1&3&2\\2&3&1\\1&2&2\end{array} \right]= \left[\begin{array}{ccc}50&93&52\\51&91&51\\41&76&43\end{array} \right]}\)
to mniej więcej było by tyle, szybko liczyłem i w pamięci więc oczywiście polecam przeliczyć jeszcze raz.
W tym przypadku najpierw policzymy macierz \(\displaystyle{ A\cdot A}\) czyli \(\displaystyle{ A^{2}}\) a później \(\displaystyle{ A^{3}}\) czyli \(\displaystyle{ A^{2}\cdot A}\). Dokładnie w tej samej kolejności gdyż mnożenie macierzy nie zawsze jest przemienne. Liczymy
\(\displaystyle{ A^{2}=A\cdot A= \left[\begin{array}{ccc}1&3&2\\2&3&1\\1&2&2\end{array} \right]\cdot \left[\begin{array}{ccc}1&3&2\\2&3&1\\1&2&2\end{array} \right]= \left[\begin{array}{ccc}9&16&9\\8&17&9\\7&13&8\end{array} \right]}\)
\(\displaystyle{ A^{3}=A^{2}\cdot A=\left[\begin{array}{ccc}9&16&9\\8&17&9\\7&13&8\end{array} \right]\cdot \left[\begin{array}{ccc}1&3&2\\2&3&1\\1&2&2\end{array} \right]= \left[\begin{array}{ccc}50&93&52\\51&91&51\\41&76&43\end{array} \right]}\)
to mniej więcej było by tyle, szybko liczyłem i w pamięci więc oczywiście polecam przeliczyć jeszcze raz.