Mam pytanko dlaczego iloczyn skalarny jest półtoraliniowy wiem że wynika to z właśności
(x|y)=(y|x)* tylko niespecjalnie rozumiem dlaczego ? Przecież można sprawdzic że jest on operatorem liniowym (chyba że się mylę). To jak to własciwie jest ? Byłbym wdzieczny za wyjaśnienie mi tego "jak krowie na granicy" mile widziany byłby dowód z objasnieniem w którym miejsu pojawia sie ta pół liniowośc jednego ze składników. I właściwie co to znaczy że jest pół linowy jakie są tego konsekwencje. Z góry dziękuje za pomoc.
1.5 liniowość iloczynu skalarnego
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
1.5 liniowość iloczynu skalarnego
Dwuliniowość oznacza addytywność + jednorodność dla obu składników.
W liczbach rzeczywistych iloczyn skalarny spełnia wszystkie cztery wymogi (czyli w nich mozna powiedzieć że jest dwuliniowy) natomiast w zespolonych nie. Wyłaczając jakiś skalar sprzed drugiego składnika należy zapisać jego sprzężenie. A że w R sprzężenie jest tą sama liczbą wiec w tym zbiorze jest on dwuliniowy.
Skoro można sprawdzić że jednak jest to zapisz tutaj swoje sprawdzenie, znajdzie sie błąd.
W liczbach rzeczywistych iloczyn skalarny spełnia wszystkie cztery wymogi (czyli w nich mozna powiedzieć że jest dwuliniowy) natomiast w zespolonych nie. Wyłaczając jakiś skalar sprzed drugiego składnika należy zapisać jego sprzężenie. A że w R sprzężenie jest tą sama liczbą wiec w tym zbiorze jest on dwuliniowy.
Skoro można sprawdzić że jednak jest to zapisz tutaj swoje sprawdzenie, znajdzie sie błąd.
1.5 liniowość iloczynu skalarnego
Już chyba wiem o co chodzi tzn chyba robie niepełny dowód tzn nie wiem czy sprawdzam wszystkie możliwości przedstawie Ci mój tok myślenia tzn niech f(v)=(w|v) wiec aby odwzorownaie było liniowe tak jak wyżej pisałeś musi być addytywność i jednorodność czyli :
f(x+y)=(w|x+y)=(w|x)+(w|y)
f(Ax)=(w|Ax)=A(w|x)=Af(x)
rozumiem że to nei jest kompletny dowód bo gdyby był wszytko by się zgadzało co jeszcze należy sprawdzić ?
[ Dodano: 3 Wrzesień 2006, 17:51 ]
Tzn już chyba wiem czy chodiz o to ze (Ax|y)=A*(x|y) czy dlatego jest półtora liniowość ??
f(x+y)=(w|x+y)=(w|x)+(w|y)
f(Ax)=(w|Ax)=A(w|x)=Af(x)
rozumiem że to nei jest kompletny dowód bo gdyby był wszytko by się zgadzało co jeszcze należy sprawdzić ?
[ Dodano: 3 Wrzesień 2006, 17:51 ]
Tzn już chyba wiem czy chodiz o to ze (Ax|y)=A*(x|y) czy dlatego jest półtora liniowość ??
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
1.5 liniowość iloczynu skalarnego
Trochę mylisz pojęcia, liniowość i dwuliniowość to są dwie różne rzeczy;)
Ale chcesz sprawdzać definicję? Ktoś kiedyś wymyślił iloczyn skalarny i nadał mu pewne cechy, wiec nie ma tu co sprawdzać... co najwyzej możesz sam wymyślić pewne odwzorowanie i sprawdzić czy jest ono iloczynem skalarnym.
Doczytaj sobie tutaj:
Znajdziesz także przykłady innych niż standardowy iloczynów skalarnych.
A co do wszelakiej liniowości to jest zasadnicza różnica czy się napisze:
f(x+y) = f(x) + f(y)
czy
f(x, y+z) = f(x, y) + f(x, z)
Pierwszy warunek jest warunkiem na addytywność liniowości, natomiast drugi warunek jest warunkiem na addytywność drugiego składnika w dwuliniowości.
No i ktoś sobie wymyślił ze iloczyn skalarny ma spelniac warunek:
f(x,ay) = a* f(x,y)
ot co.
Przez co nie zachodzi jednorodność dla drugiego składnika i jest to tylko odwzorowanie półtoraliniowe.
Ale chcesz sprawdzać definicję? Ktoś kiedyś wymyślił iloczyn skalarny i nadał mu pewne cechy, wiec nie ma tu co sprawdzać... co najwyzej możesz sam wymyślić pewne odwzorowanie i sprawdzić czy jest ono iloczynem skalarnym.
Doczytaj sobie tutaj:
Znajdziesz także przykłady innych niż standardowy iloczynów skalarnych.
A co do wszelakiej liniowości to jest zasadnicza różnica czy się napisze:
f(x+y) = f(x) + f(y)
czy
f(x, y+z) = f(x, y) + f(x, z)
Pierwszy warunek jest warunkiem na addytywność liniowości, natomiast drugi warunek jest warunkiem na addytywność drugiego składnika w dwuliniowości.
No i ktoś sobie wymyślił ze iloczyn skalarny ma spelniac warunek:
f(x,ay) = a* f(x,y)
ot co.
Przez co nie zachodzi jednorodność dla drugiego składnika i jest to tylko odwzorowanie półtoraliniowe.