Równania macierzowe - do sprawdzenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kondrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 2 lut 2010, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 3 razy

Równania macierzowe - do sprawdzenia

Post autor: Kondrus »

Witam,

Czy dobrze?
1.
\(\displaystyle{ B(A-X)=C}\)
\(\displaystyle{ BA - BX = C}\)
\(\displaystyle{ BA=G}\)
\(\displaystyle{ G - BX=C / G^{-1} /lew.}\)
\(\displaystyle{ BX=G^{-1}C /B ^{-1} /lew.}\)
\(\displaystyle{ X=B ^{-1}G^{-1}C}\)

2.
\(\displaystyle{ A^T XB ^{-1}=2E /B /praw.}\)
\(\displaystyle{ A^T X=2EB^{-1}/(A^T)^{-1} /lew.}\)
\(\displaystyle{ X=(A^T)^-1 Q B^{-1}}\)
dla ułatwienia \(\displaystyle{ 2E=Q}\)

3.
\(\displaystyle{ A^2 X = A}\)
\(\displaystyle{ AAX=A /A^{-1} /lew.}\)
\(\displaystyle{ AX=0 /A^{-1} /lew.}\)
\(\displaystyle{ X=A^{-1}}\)

4.
\(\displaystyle{ AB^{-1}X=A /A^{-1} /lew.}\)
\(\displaystyle{ B^{-1}X = 0 /B /lew.}\)
\(\displaystyle{ X=B}\)

5.
\(\displaystyle{ (A+A^T)X=A}\)
\(\displaystyle{ (A+A^T)= K}\)
\(\displaystyle{ KX=A /K^{-1} /lew.}\)
\(\displaystyle{ X=K^{-1}A}\)

6.
\(\displaystyle{ BDXA=E /B^{-1}/lew.}\)
\(\displaystyle{ DXA=B^{-1}E /D^{-1}/lew}\)
\(\displaystyle{ XA=D^{-1}B^{-1}E /A^{-1}/prawo.}\)
\(\displaystyle{ X=D^{-1}B^{-1}E A^{-1}}\)

7.
\(\displaystyle{ B^{2}A^{-1}X=B}\)
\(\displaystyle{ BB=G}\)
\(\displaystyle{ GA^{-1}X=B /G^{-1} /lew.}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}X=G^{-1}B /A lewo.}\)
\(\displaystyle{ X=AG^{-1}B}\)

8.
\(\displaystyle{ AX^{-1}=B /A^{-1} /lew}\)
\(\displaystyle{ X^{-1}=A^{-1}B}\)

2, 3 wychodzi w trakcie prawa strona równa zeru, tak może być?? i do 8 jak się pozbyć tej potęgi do -1-- 8 lut 2010, o 09:24 --Może ktoś to sprawdzić???
ODPOWIEDZ