macierze pytanka

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ogurczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 lut 2010, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pzn

macierze pytanka

Post autor: ogurczak »

prosze o pomoc w rozwiązaniu nizej wymienionych pytań lub ich częsci...



2. Dokończ twierdzenie:
Dwie płaszczyzny: A1x + B1y + C1z + D1 = 0 oraz A2x + B2y + C2z + D2 = 0 są równoległe, jeżeli współczynniki przy współrzędnych x, y, z spełniają warunek ……..

3. Dokończ twierdzenie:
Dwie płaszczyzny: A1x + B1y + C1z + D1 = 0 oraz A2x + B2y + C2z + D2 = 0 są prostopadłe, jeżeli współczynniki przy współrzędnych x, y, z spełniają warunek…..

4. Podaj warunek zapisany za pomocą macierzy układu i macierzy rozszerzonej układu równań liniowych; warunek na to, żeby układ równań liniowych o niezerowym wektorze wyrazów wolnych miał rozwiązanie należące do ciała R
.
5. Kiedy układ równań liniowych jest równoważny innemu układowi równań liniowych?

6. Dokończ twierdzenie:
Jeżeli układ równań liniowych ma jakiekolwiek rozwiązanie, to ma on również rozwiązanie w najmniejszym ciele zawierającym…..

7. Dokończ twierdzenie:
Na to, żeby układ n równań liniowych jednorodnych o n niewiadomych miał rozwiązanie niezerowe, potrzeba i wystarcza, żeby……..

8. Jaki układ w stosunku do układu pierwotnego, otrzymujemy po następującym postępowaniu:
Niech układ równań liniowych ma rozwiązanie i niech rzA = r, niech detA będzie wymiaru stopnia r macierzy A. Usuńmy z układu równań te równania, których współczynniki nie wchodzą w skład wybranego minora. Wówczas otrzymujemy układ……

9. Przedstaw postać liniową macierzy

10. Macierze o jednej własności posiadają macierz odwrotną?



w sobote mam exam i szukalem wszedzie juz ale nie moge nic konkretnego odnalezc dlatego zwracam sie z ta prosba wlasnie tutaj z gory dzieki...-- 9 lut 2010, o 14:05 --za trudne widze....
ODPOWIEDZ