znajdź takie bazy... , że macierz przekształcenia....

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Wilkołak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża / Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 46 razy

znajdź takie bazy... , że macierz przekształcenia....

Post autor: Wilkołak »

\(\displaystyle{ f : \mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}^3}\)

\(\displaystyle{ f \left( \left \begin{bmatrix} x_1\\ x_2 \end{bmatrix} \right)= \begin{bmatrix} x_1\\2x_1 + x_2\\x_1 + x_2\end{bmatrix}}\)

Znajdź takie bazy A w \(\displaystyle{ R^2}\) i B w \(\displaystyle{ R^3}\) takie, że macierz przekształcenia f w tych bazach ma postać:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 9&-3\\3&-1\\1&0\end{bmatrix}}\)

Jakieś sugestie?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

znajdź takie bazy... , że macierz przekształcenia....

Post autor: BettyBoo »

ODPOWIEDZ