\(\displaystyle{ kx+3y+z=1}\)
\(\displaystyle{ x+3ky+z=3}\)
\(\displaystyle{ x+3y+kz=1}\)
układ rówanań z parametrem
układ rówanań z parametrem
no w sumie to nie wiem jak się za to zabrać, próbowałem z wyznaczników, ale dziwne rzeczy z tego powychodziły...
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
układ rówanań z parametrem
Obliczasz cztery wyznaczniki np korzystając ze schematu Sarrusa
Obliczasz pierwiastki równania \(\displaystyle{ \det{A}=0}\)
Przypadek \(\displaystyle{ \det{A}=0}\) rozpatrujesz oddzielnie
Obliczasz pierwiastki równania \(\displaystyle{ \det{A}=0}\)
Przypadek \(\displaystyle{ \det{A}=0}\) rozpatrujesz oddzielnie
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
układ rówanań z parametrem
Generalnie chodzi o zastosowanie twierdzenia Kroneckera-Capellego.
Podpowiedź: Oblicz wyznacznik macierzy współczynników tego układu i zastanów się, co on ma wspólnego z tym twierdzeniem
Pozdrawiam.
Podpowiedź: Oblicz wyznacznik macierzy współczynników tego układu i zastanów się, co on ma wspólnego z tym twierdzeniem
Pozdrawiam.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
układ rówanań z parametrem
Po obliczeniu wyznaczników otrzymałem
\(\displaystyle{ \det{A}=3k^3-9k+6}\)
\(\displaystyle{ \det{A_{x}}=3k^3-12k+9}\)
\(\displaystyle{ \det{A_{y}}=3k^3-2k-1}\)
\(\displaystyle{ \det{A_{z}}=3k^3-12k+9}\)
\(\displaystyle{ k \in \mathbb{C}\{1,-2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{3k-9}{3k^2+3k-6} \\ y= \frac{3k+1}{3k^2+3k-6}\\z= \frac{3k-9}{3k^2+3k-6} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ k \in {1,-2}}\)
układ sprzeczny
\(\displaystyle{ \det{A}=3k^3-9k+6}\)
\(\displaystyle{ \det{A_{x}}=3k^3-12k+9}\)
\(\displaystyle{ \det{A_{y}}=3k^3-2k-1}\)
\(\displaystyle{ \det{A_{z}}=3k^3-12k+9}\)
\(\displaystyle{ k \in \mathbb{C}\{1,-2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{3k-9}{3k^2+3k-6} \\ y= \frac{3k+1}{3k^2+3k-6}\\z= \frac{3k-9}{3k^2+3k-6} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ k \in {1,-2}}\)
układ sprzeczny