Prosze o pomoc w wyznaczeniu bazy podprzestrzeni układu jednorodnego:
\(\displaystyle{ x_1 - 2x_2 + 3x_3 + x_4 = 0, 3x_1 - 5x_2 + 4x_3 + 4x_4 = 0}\)
Baza podprzestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Baza podprzestrzeni
Najpierw rozwiąż ten układ, to Ci pokażę, jak znaleźć bazę mając rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Baza podprzestrzeni
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\3&-5&4&4\\\end{array}\right] \rightarrow w_2-3w_1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\0&1&-5&1\\\end{array}\right] \rightarrow w_1+2w_1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-7&3\\0&1&-5&1\\\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ n=4 , rzA=2}\)
\(\displaystyle{ dimS=n-rzA=4-2=2}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1=7x_3-3x_4\\x_2=5x_3+x_4\end{cases}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ S={ (7x_3-3x_4, 5x_3+x_4, x_3, x_4) , x_3, x_4 \in R }}\)
Dobrze zrobiłam?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\0&1&-5&1\\\end{array}\right] \rightarrow w_1+2w_1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-7&3\\0&1&-5&1\\\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ n=4 , rzA=2}\)
\(\displaystyle{ dimS=n-rzA=4-2=2}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1=7x_3-3x_4\\x_2=5x_3+x_4\end{cases}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ S={ (7x_3-3x_4, 5x_3+x_4, x_3, x_4) , x_3, x_4 \in R }}\)
Dobrze zrobiłam?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Baza podprzestrzeni
Dobrze zrobiłaś. A teraz tylko mały kroczek:
\(\displaystyle{ (7x_3-3x_4, 5x_3+x_4, x_3, x_4)=x_3(7,5,1,0)+x_4(-3,1,0,1)}\)
Zatem przykładową bazą jest \(\displaystyle{ ((7,5,1,0),(-3,1,0,1))}\).
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ (7x_3-3x_4, 5x_3+x_4, x_3, x_4)=x_3(7,5,1,0)+x_4(-3,1,0,1)}\)
Zatem przykładową bazą jest \(\displaystyle{ ((7,5,1,0),(-3,1,0,1))}\).
Pozdrawiam.