Rozwiąż układ równań metodą Gaussa.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a-b+c+d=-2\\2a+b-c-d=1\\3a+3b-3c-3d=4\\4a+5b-5c-5d=7 \end{array}}\)
Układ równań do rozwiązania metodą Gaussa.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Układ równań do rozwiązania metodą Gaussa.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a-b+c+d=-2\\2a+b-c-d=1\\3a+3b-3c-3d=4\\4a+5b-5c-5d=7 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a-b+c+d=-2\\\qquad 3b-3c-3d=5\\\qquad 6b-6c-6d=10\\\qquad 9b-9c-9d=15 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a-b+c+d=-2\\\qquad 3b-3c-3d=5 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-2+b-c-d\\3b=5+3c+3d\\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a=-6+3b-3c-3d\\3b=5+3c+3d\\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a=-6+5+3b+3c-3c-3d\\3b=5+3c+3d\\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a=-1\\3b=5+3c+3d\\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=- \frac{1}{3} \\b= \frac{1}{3} \left(5+3c+3d \right) \\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a-b+c+d=-2\\\qquad 3b-3c-3d=5\\\qquad 6b-6c-6d=10\\\qquad 9b-9c-9d=15 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a-b+c+d=-2\\\qquad 3b-3c-3d=5 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-2+b-c-d\\3b=5+3c+3d\\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a=-6+3b-3c-3d\\3b=5+3c+3d\\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a=-6+5+3b+3c-3c-3d\\3b=5+3c+3d\\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a=-1\\3b=5+3c+3d\\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=- \frac{1}{3} \\b= \frac{1}{3} \left(5+3c+3d \right) \\c=c \\ d=d \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 1 raz
Układ równań do rozwiązania metodą Gaussa.
aha, czyli za C i D mogę wstawić dowolną liczbę?
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.