Witam!
Miałem dzisiaj kolokwium i nie mogłem rozkminić jednego zadania
Czy mógł by to rozwiązać, bo chyba się jakoś zablokowałem i nie mogę nic z tym zrobić ;/.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1} + 2 x_{2} + x_{3} = 4 \\
2 x_{1} + 4 x_{2} + x_{3} = 0 \end{cases}}\)
Z góry dziękuję.
Rozwiązać układ
Rozwiązać układ
Czyli
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&4\\2&4&1&0\end{bmatrix}}\)
( W2 + W1*(-2) )
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&4\\0&0&-1&-8\end{bmatrix}}\)
otrzymam:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+2 x_{2}+x_{3}=4\\-x_{3}=-8\end{cases}}\)
wówczas wyjdzie mi, że \(\displaystyle{ x_{3} = 8}\)?
i dalej
\(\displaystyle{ \ x_{1}+2x_{2}+8=4\\
x_{1}+2x_{2}=-4\\
x_{1}=-4-2x_{2}}\)
Proszę, napiszcie, czy dobrze myślę w takim razie.
Ps. Przepraszam za kulawy zapis, dopiero zaczynam, dotąd używałem graficznego LYXa.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&4\\2&4&1&0\end{bmatrix}}\)
( W2 + W1*(-2) )
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&4\\0&0&-1&-8\end{bmatrix}}\)
otrzymam:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+2 x_{2}+x_{3}=4\\-x_{3}=-8\end{cases}}\)
wówczas wyjdzie mi, że \(\displaystyle{ x_{3} = 8}\)?
i dalej
\(\displaystyle{ \ x_{1}+2x_{2}+8=4\\
x_{1}+2x_{2}=-4\\
x_{1}=-4-2x_{2}}\)
Proszę, napiszcie, czy dobrze myślę w takim razie.
Ps. Przepraszam za kulawy zapis, dopiero zaczynam, dotąd używałem graficznego LYXa.
Rozwiązać układ
Dzięki wielkie, tak właśnie sam policzyłem.
Ale mój "wyluzowany" doktor spojrzał i stwierdził, że gdzieś jest błąd, tylko nie chce mu się szukać xD
Brzmi nieprawdopodobnie, ale chyba będę musiał się przejść i kłócić.
Ale mój "wyluzowany" doktor spojrzał i stwierdził, że gdzieś jest błąd, tylko nie chce mu się szukać xD
Brzmi nieprawdopodobnie, ale chyba będę musiał się przejść i kłócić.