uklad rownac , parametr k

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
marco89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 sty 2010, o 14:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

uklad rownac , parametr k

Post autor: marco89 »

nalezy rozwiazac i przedyskutowac w zaleznosci od parametru k nast . uklad rownan :


\(\displaystyle{ \begin{cases} kx+4y=2k\\9x+ky=18\end{cases}}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

uklad rownac , parametr k

Post autor: tometomek91 »

Metodą wyznaczników:
\(\displaystyle{ W=\left[\begin{array}{ccc}k&4\\9&k\end{array}\right]=k^{2}-36\\
W_{x}=\left[\begin{array}{ccc}2k&4\\18&k\end{array}\right]=2k^{2}-72\\
W_{y}=\left[\begin{array}{ccc}k&2k\\9&18\end{array}\right]=0}\)

Dla każdej wartości parametru k, oprocz -6 i 6 układ równań posiada dwa rozwiązania: x=2
y=0. Dla -6 i 6 nie ma rozwiązań.
ODPOWIEDZ