Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania krok po kroku
W zależności od wartości parametru m rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+z-3w=0 \\ -4x+2y-2z+6w=m \end{cases}}\)
W zależności od wartości parametru m rozwiąż układ
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ?????
- Pomógł: 4 razy
W zależności od wartości parametru m rozwiąż układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+z-3w=0 \\ -4x+2y-2z+6w=m \end{cases} \\
\begin{cases} 2x - y + z - 3w = 0 \\ (-2) \cdot (2x - y + z - 3w) = m \mid -2) \end{cases} \\
\begin{cases} 2x - y + z - 3w = 0 \\ 2x - y + z - 3w = -\frac{m}{2} \end{cases} \\
\\
0 = -\frac{m}{2} \mid \cdot (-2) \\
m = 0}\)
Dla \(\displaystyle{ m = 0}\) układ ma jedno rozwiązanie.
Dla \(\displaystyle{ m \neq 0}\) układ jest sprzeczny.
\begin{cases} 2x - y + z - 3w = 0 \\ (-2) \cdot (2x - y + z - 3w) = m \mid -2) \end{cases} \\
\begin{cases} 2x - y + z - 3w = 0 \\ 2x - y + z - 3w = -\frac{m}{2} \end{cases} \\
\\
0 = -\frac{m}{2} \mid \cdot (-2) \\
m = 0}\)
Dla \(\displaystyle{ m = 0}\) układ ma jedno rozwiązanie.
Dla \(\displaystyle{ m \neq 0}\) układ jest sprzeczny.