Obliczyc wyznacznik stosujac twierdzenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Obliczyc wyznacznik stosujac twierdzenia

Post autor: halker »

Stosujac twierdzenia o wyznacznikach obliczyc \(\displaystyle{ det [(3Q)^{-1}R^{T})}\) dla

\(\displaystyle{ R= \left|\begin{array}{ccc}24&58&5\\61&4&0\\1&0&0\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ Q= \left|\begin{array}{ccc}6&39&71\\0&3&11\\0&0&2\end{array}\right|}\)
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Obliczyc wyznacznik stosujac twierdzenia

Post autor: nuclear »

zastosuj twierdzenie \(\displaystyle{ det(AB)=det(A)det(B)}\) oraz \(\displaystyle{ det(A^T})=det(A)}\) i \(\displaystyle{ det(A^{-1})=\frac{1}{det(A)}}\)
ODPOWIEDZ