Witam, potrzebuję pomocy z takim zadaniem:
Dla jakiej wartości parametru a rząd macierzy jest minimalny?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&1&a&1\\0&a&0&a\\1&0&1&0\\a&0&a&0\end{bmatrix}}\)
Rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Rząd macierzy
Kolumny 1 i 3 sa identyczne, zatem na potrzeby obliczania rzędu jedną można wykreślić; kolumny 2 i 4 też są identyczne, zatem jedną można wykreślić. Zostaje do obliczenia
\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix} a&1\\0&a\\1&0\\a&0\end{bmatrix}}\)
a on jest zawsze równy 2, ponieważ \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} a&1\\ 1&0\end{vmatrix}=-1\neq 0}\)
Odpowiedź: dla każdego \(\displaystyle{ a}\).
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix} a&1\\0&a\\1&0\\a&0\end{bmatrix}}\)
a on jest zawsze równy 2, ponieważ \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} a&1\\ 1&0\end{vmatrix}=-1\neq 0}\)
Odpowiedź: dla każdego \(\displaystyle{ a}\).
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków