Macierz - równanie
Macierz - równanie
Dana jest macierz \(\displaystyle{ A}\). Znaleźć wszystkie liczby \(\displaystyle{ \lambda}\) dla których jednorodny układ równań liniowych \(\displaystyle{ (A-\lambda I)X=0}\) ma rozwiązanie niezerowe. Jak to policzyć?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2010, o 18:49 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Macierz - równanie
Z tw Kroneckera-Capellego oraz własności układów jednorodnych, szukane liczby są rozwiązaniami równania \(\displaystyle{ det(A-\lambda I)=0}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Macierz - równanie
Dalsza część zadania to równanie \(\displaystyle{ (A-\lambda I)X=0}\). Gdzie \(\displaystyle{ \lambda I}\) już odjąłem
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\3&-2&-1\\2&-2&0\end{array}\right]}\)
Polecenie: znaleźć wszystkie rozwiązania układu.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\3&-2&-1\\2&-2&0\end{array}\right]}\)
Polecenie: znaleźć wszystkie rozwiązania układu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Macierz - równanie
No a na czym polega problem? Trzeba rozwiązać układ - tu można nawet bez stosowania specjalnych metod, ewentualnie sobie zrobić te dwie operacje na macierzy, żeby dojść do postaci Schodkowej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.