Obliczyć kąt między płaszczyznami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mexide
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 sty 2010, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Obliczyć kąt między płaszczyznami

Post autor: mexide »

\(\displaystyle{ \pi _{1} : x -y +3z = 0}\)
\(\displaystyle{ \pi _{2} :-2x +y - z +5 = 0}\)

Wiem, że trzeba wyznaczyć wektory na których rozpięta jest płaszczyzna , tylko nie wiem do końca jak ...

Dzięki za wskazówki

Edit.

Wektor normalny \(\displaystyle{ \pi _{1} : (1,-1,3)}\) , \(\displaystyle{ \pi _{2} : (-2,1,-1)}\)

i skorzystać ze wzoru na kąt ?

Wtedy wyjdzie \(\displaystyle{ |\cos\beta| = \cos\alpha}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Obliczyć kąt między płaszczyznami

Post autor: BettyBoo »

Tak, o ile \(\displaystyle{ \beta}\) to kąt między podanymi wektorami, a \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt szukany między płaszczyznami. Pamiętaj tylko, że odpowiedź ma być w postaci \(\displaystyle{ \alpha=..}\).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ