Baza i wymiar

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mortyr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 sty 2010, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ssss

Baza i wymiar

Post autor: Mortyr »

Sprawdź czy zbiory są podprzestrzeniami liniowymi przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^{4}}\). Wyznacz bazy i wymiary tych podprzestrzeni.
\(\displaystyle{ v=(x _{1},x _{2},x _{3},x _{4} ), 2*x _{1}+x _{2}-2*x _{3}-x _{4} =0 \\ v=(x _{1},x _{2},x _{3},x _{4} ), x _{1}+x _{2}+x _{3}=0, x _{1}+2*x _{2}+x _{4} =0}\)

Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2010, o 22:02 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ