Mi wychodzi 24 a w odpowiedziach jest 4 wiec albo ja cos zle robie albo blad jest w odpowiedziach:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 7&6&5&4&4&2\\9&7&8&9&3&3\\7&4&9&7&0&0\\5&3&6&1&0&0\\0&0&5&6&0&0\\0&0&6&8&0&0\end{vmatrix}}\)
Wiec ja najpierw robie Gaussa i orzymuje: \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 7&6&5&4&4&-2\\9&7&8&9&3&0\\7&4&9&7&0&0\\5&3&6&1&0&0\\0&0&5&6&0&0\\0&0&6&8&0&0\end{vmatrix}}\)
nastepnie laplace:
\(\displaystyle{ -2 \cdot \left(-1 \right) ^{1+6} \begin{vmatrix} 9&7&8&9&3\\7&4&9&7&0\\5&3&6&1&0\\0&0&5&6&0\\0&0&6&8&0\end{vmatrix}}\)
i jeszcze raz: \(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot \left( -1\right) ^{1+5} \begin{vmatrix} 7&4&9&7\\5&3&6&1\\0&0&5&6\\0&0&6&8\end{vmatrix}}\)
dalej chyba robie jakis blad, jak Wy bys Cie to skonczyli, jesli mozecie to napiszcie rozwiazanie
wyznacznik macierzy 6x6
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wyznacznik macierzy 6x6
Jest OK, a teraz
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot \left( -1\right) ^{1+5} \begin{vmatrix} 7&4&9&7\\5&3&6&1\\0&0&5&6\\0&0&6&8\end{vmatrix}=6 \begin{vmatrix} 7&4\\5&3\end{vmatrix} \begin{vmatrix} 5&6\\6&8\end{vmatrix}=6(21-20)(40-36)=24}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot \left( -1\right) ^{1+5} \begin{vmatrix} 7&4&9&7\\5&3&6&1\\0&0&5&6\\0&0&6&8\end{vmatrix}=6 \begin{vmatrix} 7&4\\5&3\end{vmatrix} \begin{vmatrix} 5&6\\6&8\end{vmatrix}=6(21-20)(40-36)=24}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 5 razy
wyznacznik macierzy 6x6
ok dzieki bo juz to robilem i sie denerwowalem ze takiej prostej rzeczy nie potrafie dobrze zrobic dzieki leci plus a na jakiej podstawie sobie to tak skrocilas do dwoch wyznacznikow. Rozumiem ze to dlatego ze po przekatnej sa te 4 zera ale na mcoy czego tak mozna robic?:) Dopiero sie ucze tego, sesja nadchodzi jeszcze raz dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wyznacznik macierzy 6x6
To jest wniosek z tw Cauchy'ego (o wyznaczniku iloczynu macierzy)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} A&B\\ 0&C\end{vmatrix}=|A||C|,\ \begin{vmatrix} A&0\\ B&C\end{vmatrix}=|A||C|}\)
gdzie \(\displaystyle{ A,C}\) są macierzami kwadratowymi, niekoniecznie tego samego wymiaru, \(\displaystyle{ 0}\) jest macierzą zerową, a \(\displaystyle{ B}\) dowolną.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} A&B\\ 0&C\end{vmatrix}=|A||C|,\ \begin{vmatrix} A&0\\ B&C\end{vmatrix}=|A||C|}\)
gdzie \(\displaystyle{ A,C}\) są macierzami kwadratowymi, niekoniecznie tego samego wymiaru, \(\displaystyle{ 0}\) jest macierzą zerową, a \(\displaystyle{ B}\) dowolną.
Pozdrawiam.