Hej, jaki jest sposób na takie zadania ? Mam obliczyć macierz odwrotną metodą wyznaczników:
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
4&0&1\\
1&-1&0\\
2&-1&1
\end{array}\right]$$}\)
Jak trzeba zacząć ? jaka jest metoda rozwiązywania zadań tego typu ?
Macierz odwrotna metodą wyznaczników
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Macierz odwrotna metodą wyznaczników
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{\det{A}} \cdot {A^{D}}^{T}}\)
\(\displaystyle{ a^{D}_{ij}= \left(-1 \right)^{i+j}\det{A_{ij}}}\)
\(\displaystyle{ A_{ij}}\) macierz powstała przez skreślenie i-tego wiersza i j-tej kolumny
\(\displaystyle{ a^{D}_{ij}= \left(-1 \right)^{i+j}\det{A_{ij}}}\)
\(\displaystyle{ A_{ij}}\) macierz powstała przez skreślenie i-tego wiersza i j-tej kolumny