Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giermki
- Podziękował: 17 razy
Równanie macierzowe
Hej, mam do rozwiązania równanie macierzowe, i nie wiem jak je rowiązać
\(\displaystyle{ 3}\)\(\displaystyle{ (}\)\(\displaystyle{ $$ \left[
\begin{array}{ c c }
1 & 0 \\
-3 & 3\\
2 & 5
\end{array} \right]
$$}\)\(\displaystyle{ -X}\)\(\displaystyle{ )}\)\(\displaystyle{ =X+}\)\(\displaystyle{ $$ \left[
\begin{array}{ c c }
4 & 3 \\
0 & 6 \\
-1 & 2
\end{array} \right]
$$}\)
Gdy oznaczę pierwszą macierz jako \(\displaystyle{ A}\) a drugą jako \(\displaystyle{ B}\), to myślę że powinno to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 3(A-X)=X+B}\)
\(\displaystyle{ 3A-3X=X+B}\)
\(\displaystyle{ 3A-4X=B}\)
Czy dobrze myślę ? Może jakaś podpowiedź jak powinno być dalej ?
\(\displaystyle{ 3}\)\(\displaystyle{ (}\)\(\displaystyle{ $$ \left[
\begin{array}{ c c }
1 & 0 \\
-3 & 3\\
2 & 5
\end{array} \right]
$$}\)\(\displaystyle{ -X}\)\(\displaystyle{ )}\)\(\displaystyle{ =X+}\)\(\displaystyle{ $$ \left[
\begin{array}{ c c }
4 & 3 \\
0 & 6 \\
-1 & 2
\end{array} \right]
$$}\)
Gdy oznaczę pierwszą macierz jako \(\displaystyle{ A}\) a drugą jako \(\displaystyle{ B}\), to myślę że powinno to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 3(A-X)=X+B}\)
\(\displaystyle{ 3A-3X=X+B}\)
\(\displaystyle{ 3A-4X=B}\)
Czy dobrze myślę ? Może jakaś podpowiedź jak powinno być dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giermki
- Podziękował: 17 razy
Równanie macierzowe
ok, tylko jak z czwórką przy X ? dzielić na 4 ?
i \(\displaystyle{ B}\) pomnożyć przez \(\displaystyle{ B^{-1}}\)?
i \(\displaystyle{ B}\) pomnożyć przez \(\displaystyle{ B^{-1}}\)?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, o 21:35 przez Matiasek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giermki
- Podziękował: 17 razy
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ $$ \left[
\begin{array}{ c c }
-\frac{1}{4} & -\frac{3}{4} \\
-\frac{9}{4} & \frac{3}{4} \\
\frac{7}{4} & 7
\end{array} \right]
$$}\)
Taki wynik wyszedł mi
\begin{array}{ c c }
-\frac{1}{4} & -\frac{3}{4} \\
-\frac{9}{4} & \frac{3}{4} \\
\frac{7}{4} & 7
\end{array} \right]
$$}\)
Taki wynik wyszedł mi
Równanie macierzowe
No ok. Sposob jest wazny a nie obliczenia. A mi się sprawdzac raczej tego nie chcę
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giermki
- Podziękował: 17 razy
Równanie macierzowe
okej, a czy mogłbyś tylko rzucić okiem na równanie:
\(\displaystyle{ 3(A-X)=X+B}\)
\(\displaystyle{ 3A-3X=X+B}\)
\(\displaystyle{ 3A-4X=B}\)
\(\displaystyle{ -4X=B-3A}\)
\(\displaystyle{ 4X=3A-B}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{3}{4}- \frac{1}{4}}\)
i potem liczyłem i taki wynik jak podałem
\(\displaystyle{ 3(A-X)=X+B}\)
\(\displaystyle{ 3A-3X=X+B}\)
\(\displaystyle{ 3A-4X=B}\)
\(\displaystyle{ -4X=B-3A}\)
\(\displaystyle{ 4X=3A-B}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{3}{4}- \frac{1}{4}}\)
i potem liczyłem i taki wynik jak podałem
Równanie macierzowe
Dobrze to jest zrobione (ostatnia linijka tylko ma taki błąd , że cos się zjadlo)