równanie macierzowe z wyznaczeniem x

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
palomitta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 lut 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 24 razy

równanie macierzowe z wyznaczeniem x

Post autor: palomitta »

Witajcie,

Mam małe problemy z matematyką, ostatnio nie zdałam ćwiczeń i potrzebuję pomocy. Jestem w trakcie rozwiązywania zadań. Nie jestem świetna z matematyki, więc z góry przepraszam, gdyby rozwiązanie było oczywiste, a ja robię z tego problem:)

Zad. Wyznacz macierz X z równania:

XA=\(\displaystyle{ B^{T}}\)

\(\displaystyle{ \mathrm{A=}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&0&-1\\1&1&0\\0&-1&0\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \mathrm{B=}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&-1\\2&3\end{bmatrix}}\)

Wynik wyszedł mi następujący:

\(\displaystyle{ \mathrm{X=}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1&1\\3&0&1\end{bmatrix}}\)

a z krótkiej odpowiedzi wyczytałam,że błędnie wpisałam znaki, bo powinno być:

\(\displaystyle{ \mathrm{X=}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&1&1\\-3&0&1\end{bmatrix}}\)




Dlaczego? Skąd ten głupi błąd?

Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź.
Lasiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 sty 2010, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów

równanie macierzowe z wyznaczeniem x

Post autor: Lasiu »

\(\displaystyle{ X \times A = B => X=B \times A ^{-1}}\)

Bo mnozymy obydwie strony przez macie odwrotną do macierzy A

\(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{det A} \times \left[ a _{ik} ^{*} \right] ^{T}}\)

Wynik mi wyszedł dobry jak podałaś
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, o 17:41 przez Lasiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
palomitta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 lut 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 24 razy

równanie macierzowe z wyznaczeniem x

Post autor: palomitta »

Tak też zrobiłam. Wyszło mi:

\(\displaystyle{ A^{-1} = \begin{bmatrix} 0&1&1\\0&0&-1\\1&0&0\end{bmatrix}}\)

Po przemnożeniu tego z \(\displaystyle{ B^{T} = \begin{bmatrix} 1&0&2\\0&-1&3\end{bmatrix}}\)

Wyszedł mi wynik taki jak w odpowiedzi tylko bez tych dwóch minusów. Co mogłam pominąć? Czy o jakiejś zależności nie wiem..?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, o 17:43 przez palomitta, łącznie zmieniany 1 raz.
Lasiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 sty 2010, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów

równanie macierzowe z wyznaczeniem x

Post autor: Lasiu »

3 wiersz 1 kolumna musisz miec blad w obliczeniach
Awatar użytkownika
palomitta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 lut 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 24 razy

równanie macierzowe z wyznaczeniem x

Post autor: palomitta »

Potrafiłbyś mi to rozpisać? Jak powinno wyglądać to zadanie prawidłowo?

Wiem,że to trochę liczenia, ale nie mogę doszukać się błędu.
Lasiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 sty 2010, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów

równanie macierzowe z wyznaczeniem x

Post autor: Lasiu »

\(\displaystyle{ a _{11} = 0}\)
\(\displaystyle{ a _{12} = 0}\)
\(\displaystyle{ a _{13} = -1}\)
\(\displaystyle{ a _{21} = 1}\)
\(\displaystyle{ a _{22} = 0}\)
\(\displaystyle{ a _{23} = 0}\)
\(\displaystyle{ a _{31} = 1}\)
\(\displaystyle{ a _{32} = -1}\)
\(\displaystyle{ a _{33} = 0}\)
ODPOWIEDZ