układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y+z=0\\
3x-y+2z=0\\
x-2y-2z=0\\
5x-4y-3z=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y+z=0\\
3x-y+2z=0\\
x-2y-2z=0\\
5x-4y-3z=0\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 18:33 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
Jaką metodą chcesz rozwiązać ten układ równań? Który moment sprawia ci problem?
układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
A twoją metodę można stosować do 4 równań z 3 niewiadomymi? Najpierw trzeba doprowadzić do takiej samej liczby równań jak zmiennych. Znasz jakieś twierdzenia/metody z tym związane?
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBN
- Podziękował: 48 razy
układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
Skoro każde równanie równa się zero więc x=0, y=0, z=0 czyli \(\displaystyle{ x,y,z \in 0}\).
Dobrze mówię?
Dobrze mówię?
- r4fall
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MG
- Pomógł: 11 razy
układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
Szkoda że matematyka nie jest taka prosta;). Jeśli masz 3 niewiadome to potrzebujesz 3 równań. Wybierasz sobie dowolne 3 równania, rozwiązujesz wyznacznikami i sprawdzasz czy nie ma sprzeczności w 4 równaniu. Jeśli nie to układ ma właśnie to rozwiązanie które wyznaczyłeś:)
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBN
- Podziękował: 48 razy
układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
Tutaj nie trzeba nic obliczać bo widać że każde równanie równa się zero. Więc każdy wyznacznik x,y,z będzie równy zero.
- r4fall
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MG
- Pomógł: 11 razy
układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
Masz rację, skoro wszystkie są równe 0 to \(\displaystyle{ x,y,z=0}\). Zwracam homor
układ równań liniowych- 3 równania i 3 niewiadome
A skąd wiecie, że mamy 3 równania niezależne liniowo? Najpierw trzeba to sprawdzić. Jeśli tak będzie to rzeczywiście układ jednorodny ma takie rozwiązanie jak podaliście. Ale np.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=0\\
2x-5z+7y=0\\
x-6z+6y=0\end{cases}}\)
wcale nie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=0\\
2x-5z+7y=0\\
x-6z+6y=0\end{cases}}\)
wcale nie