macierz izometrii przekształcającej elipsoidę

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

macierz izometrii przekształcającej elipsoidę

Post autor: Przemas O'Black »

Niech \(\displaystyle{ E}\) będzie elipsoidą \(\displaystyle{ (\frac{x}{4})^{2} + (\frac{y}{3})^{2} + (\frac{z}{2})^{2} = 1}\) zaś \(\displaystyle{ P = (1,2,1) ^{T}}\).
Podaj przykład liniowej izometrii \(\displaystyle{ F}\) przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{3}}\) , takiej że \(\displaystyle{ P}\) leży na zewnątrz elipsoidy \(\displaystyle{ F[E]}\) (napisz macierz takiej izometrii).
ODPOWIEDZ