Czy to uklad Cramera?
Czy to uklad Cramera?
Macierz układu rownan Ax=b ma wymiary 4x4 a rząd wynosi 3 czy jest to uklad Cramera? wydaje mi sie ze nie bo liczba niewiadomych musi rownac sie rzedowi macierzy prawda?
Czy to uklad Cramera?
To jest układ Cramera na podstawie definicji:
Układ Cramera to układ kwadratowy spełniający warunek:
\(\displaystyle{ \det A \not = 0}\)
Układ Cramera to układ kwadratowy spełniający warunek:
\(\displaystyle{ \det A \not = 0}\)
Czy to uklad Cramera?
tylko tu chyba jednak wyznacznik jest rowny 0 skoro rzad rowna sie 3 a wymiary ma 4x4 to jeden wiersz macierzy sklada sie z samych zer a wyznacznik macierzy w ktorej przynajmniej jeden wiersz (kolumna) rowna sie 0 wynosi 0 czy cos myle?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Czy to uklad Cramera?
gosia1516, Ten układ nie jest układem Cramera ale może być do niego sprowadzony
Jak sprowadzić ten układ równań do układu Cramera
1 Wybrać z macierzy głównej układu podmacierz kwadratową stopnia 3
2 Te równanie które nie należy do wybranej podmacierzy skreślić
3 Te niewiadome które nie należą do wybranej podmacierzy przenieść do kolumny wyrazów wolnych
Taki układ będzie układem Cramera
Czy rząd macierzy rozszerzonej też jest równy 3
(jeżeli nie to układ jest sprzeczny)
Jak sprowadzić ten układ równań do układu Cramera
1 Wybrać z macierzy głównej układu podmacierz kwadratową stopnia 3
2 Te równanie które nie należy do wybranej podmacierzy skreślić
3 Te niewiadome które nie należą do wybranej podmacierzy przenieść do kolumny wyrazów wolnych
Taki układ będzie układem Cramera
Czy rząd macierzy rozszerzonej też jest równy 3
(jeżeli nie to układ jest sprzeczny)