rząd macierzy-sprawdzenie rozwiązania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
czarnaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 17 sty 2010, o 22:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rzeszow
Podziękował: 2 razy

rząd macierzy-sprawdzenie rozwiązania

Post autor: czarnaja »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -3&2&-3&4&3\\-1&3&-2&3&2\\-5&7&-8&11&8\\3&-1&4&-5&-4\end{bmatrix}}\)=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3&-2&3&2\\-3&2&-3&4&3\\-5&7&-8&11&8\\3&-1&4&-5&-4\end{bmatrix}}\) =

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3&-2&3&2\\0&7&-3&5&3\\-5&7&-8&11&8\\3&-1&4&-5&-4\end{bmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3&-2&3&2\\0&7&-3&5&3\\0&-22&18&-26&-18\\3&-1&4&-5&-4\end{bmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3&-2&3&2\\0&7&-3&5&3\\0&-22&18&-26&-18\\0&10&10&14&10\end{bmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&0&0&0&0\\0&7&-3&5&3\\0&-22&18&-26&-18\\0&10&10&14&10\end{bmatrix}}\) =

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}7&-3&5&3\\-22&18&-26&-18\\10&10&14&10\end{bmatrix}}\)

czy dobrze to zrobiłam? pomnożyłam -3*w1-w2, -5*w1-w3, 3*w1-w4,dalszy ciąg mam policzyc tak jak się liczy wyznaczniki??
Awatar użytkownika
r4fall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MG
Pomógł: 11 razy

rząd macierzy-sprawdzenie rozwiązania

Post autor: r4fall »

Rząd macierzy masz już przecież wyznaczony, więc co chcesz liczyć z wyznaczników?? W tym przypadku rząd tej macierzy wynosi 3.
czarnaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 17 sty 2010, o 22:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rzeszow
Podziękował: 2 razy

rząd macierzy-sprawdzenie rozwiązania

Post autor: czarnaja »

hehe no właśnie pytam czy coś się z tym dalej robi czyli wnioskuje że to jak zrobiłam to jest poprawnie?
ODPOWIEDZ