układ równań niesprzeczny,wymiar zbioru rozwiązań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tai-pan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

układ równań niesprzeczny,wymiar zbioru rozwiązań

Post autor: tai-pan »

czy podany układ równań o macierzy rozszerzonej jest niesprzeczny? Jeśli tak to podać wymiar jego zbioru rozwiązań.

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&1&1&1\\2&1&2&1&0\\4&5&4&3&4\end{array}\right]}\)
?

albo
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&2&1&1&1&1\\2&1&2&0&1&0\\4&5&4&3&3&2\end{array}\right]}\)
?

mógłby ktoś podpowiedzieć co mam robić krok po kroku
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

układ równań niesprzeczny,wymiar zbioru rozwiązań

Post autor: BettyBoo »

Krok 1 Otworzyć notatki na twierdzeniu Kroneckera-Capellego
Krok 2 Zastosować

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ