tw. cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sanogo7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 sty 2010, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

tw. cramera

Post autor: sanogo7 »

witam wszystkich. Otóż mam takie pytanie . Na kolokwium miałem zadanie aby obliczyć układ równań metodą Cramera. Przykładu dokładnie nie pamiętam, ale przy obliczaniu wyznacznika wynik wyszedł mi 0. Co wtedy gdy det A=0 ?
milena_sam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czarnia/Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

tw. cramera

Post autor: milena_sam »

Gdy główny wyznacznik = 0 wtedy układ równań jest nieokreślony, tzn. ma nieskończenie wiele rozwiązań.
divix13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 sty 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 1 raz

tw. cramera

Post autor: divix13 »

No i jeszcze jak detA = 0 to macierz jest nieodwracalna.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

tw. cramera

Post autor: miki999 »

Gdy główny wyznacznik = 0 wtedy układ równań jest nieokreślony, tzn. ma nieskończenie wiele rozwiązań.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=1 \\ 2x+2y=5 \end{cases}}\)
To chyba nie ma nieskończenie wielu rozwiązań.


Pozdrawiam.
sanogo7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 sty 2010, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

tw. cramera

Post autor: sanogo7 »

więc jeśli dostanę znów taki przykład do rozwiązania to jak wtedy powinna być prawidłowa odpowiedź.. ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

tw. cramera

Post autor: miki999 »

Sam wyznacznik macierzy wiele nam nie mówi.

Jeżeli \(\displaystyle{ W\ i\ W_x=0}\), to nieskończenie wiele rozwiązań.
Jeżeli \(\displaystyle{ W=0 \neq W_x}\), to zero rozw.
itd.
Poczytaj o wzorach Cramera. Ewentualnie tw. Kroneckera-Capelliego, które z pewnością dla większych macierzy jest o wiele wygodniejsze.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ