Macierz D i P z macierzy A
Macierz D i P z macierzy A
Witam, Mam problem z jednym zadaniem potrzebuje aby ktoś wytłumaczył mi krok po kroku jak się to oblicza.
Mam daną macierz A = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0&0\\1&3&0\\2&-1&1\end{array}\right]}\)
i potrzebuje obliczyc z tej macierzy macierz D oraz P.
Wiem, że trzeba obliczyć przestrzenie V, ale po prostu nie wiem jak to liczyć.
Czekam na wytłumaczenie.
Pozdrawiam
Mam daną macierz A = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0&0\\1&3&0\\2&-1&1\end{array}\right]}\)
i potrzebuje obliczyc z tej macierzy macierz D oraz P.
Wiem, że trzeba obliczyć przestrzenie V, ale po prostu nie wiem jak to liczyć.
Czekam na wytłumaczenie.
Pozdrawiam
Macierz D i P z macierzy A
A macierz D i P to co to niby jest? Bo domyslac to mi się trochę nie chcę.
Macierz D i P z macierzy A
Szczerze powiem że nie wiem ale wiem że z tego zadania we wtorek pisze kolosa i nazywa sie to macierz diagonalna. Narazie prosiłbym o wytłumaczenie tych wartości własnych bo później już może dam sobie rade.
Macierz D i P z macierzy A
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2-a&0&0\\1&3-a&0\\2&-1&1-a\end{array}\right]}\)
policz wyznacznik takiej macierzy
policz wyznacznik takiej macierzy
Macierz D i P z macierzy A
Tak policzyłem i do tego momentu rozumiem tam wychodzi a=2, a=3, a=1.
Teraz wiem ze trzeba obliczyć przestrzenie V2,V3,V1. Tylko właśnie tego nie rozumiem. Czekam na dalszą pomoc.
Teraz wiem ze trzeba obliczyć przestrzenie V2,V3,V1. Tylko właśnie tego nie rozumiem. Czekam na dalszą pomoc.
Macierz D i P z macierzy A
Jesli Ci wyszlo a=2 to taką wartosc wstawiasz sobie do macierzy o ktorej wczesniej pisalem. I rozwiazjuesz jednorodny uklad rownan. I tak trzy razy.
Macierz D i P z macierzy A
Wiem, że się podstawia to 3 razy tylko właśnie nie wiem jak to później obliczyć kompletnie nie wiem. Można prosić o wytłumaczenie ?
Macierz D i P z macierzy A
czytamy ze zrozumieniem. Taki uklad powinienes umiec rozwiazac.....pierwsze zajecia z macierzyI rozwiazjuesz jednorodny uklad rownan.