Rozwiąż ukł. równań metodą macierzową

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Qóba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 30 lis 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż ukł. równań metodą macierzową

Post autor: Qóba »

Cześć,

Mam takie zadanie:
"Rozwiąż ukł. równań metodą macierzową. Rozwiązanie przedstaw w postaci wektorowej. Wskaż rozwiązanie szczególne i wektory bazowe rozwiązania równania jednorodnego.

\(\displaystyle{ x + y + z + v + w = 1}\)
\(\displaystyle{ 2x + 2y + 3z + 3v + 3w = 4}\)
\(\displaystyle{ x + y + z + v = 0}\)
"

Mi wyszło \(\displaystyle{ w=1 ; 2 + v=4 ; x + y=-4}\)

Ale nie wiem czy to już jest koniec, co z tym dalej zrobić, o co chodzi w postaci wektorowej, z rozwiązaniem szczególnym itd.

Z góry dzięki za podpowiedzi...
ania-1508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 gru 2009, o 20:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

Rozwiąż ukł. równań metodą macierzową

Post autor: ania-1508 »

czy ktos umie rozwiazac te rownanie? bo tez mam z nim problem;/
gosia19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 20 razy

Rozwiąż ukł. równań metodą macierzową

Post autor: gosia19 »

Chciałabym odświeżyć ten temat, bo o ile rozwiązanie tego układu nie jest problemem to nie wiem dalszej części, czyli jak przedstawić w postaci wektorowej, jakie jest rozwiązanie szczególne i wektory bazowe rozwiązania równania jednorodnego.
ODPOWIEDZ