rozwiązania bazowe nieujemne w układzie nierówności

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pahlsson26
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 cze 2007, o 23:28
Płeć: Mężczyzna

rozwiązania bazowe nieujemne w układzie nierówności

Post autor: pahlsson26 »

Siema, mógłby ktoś mi wytłumaczyć zadanie? Chodzi o układ nierówności i rozwiązania bazowe nieujemne.

Z takiej postaci (już po przekształceniu z nierówności do równości dodając z):

\(\displaystyle{ \begin{cases} -x_{1}-2x_{2}+z_{1}=-6\\2x_{1}+x_{2}+z_{2}=9\\x_{1}+x_{2}+z_{3}=0\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&-2\\2&1\\1&1\end{array}\left|\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{array}\right|\begin{array}{c}-6\\9\\0\end{array}\right]}\)

Dochodzę do:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\\0&0\end{array}\left|\begin{array}{ccc}-1&0&2\\-1&0&-1\\-1&1&-3\end{array}\right|\begin{array}{c}-6\\6\\15\end{array}\right]}\)

I nie wiem co mam dalej zrobić. W jaki sposób wyliczam \(\displaystyle{ z_{1}}\), \(\displaystyle{ z_{2}}\) i \(\displaystyle{ z_{3}}\)?
ODPOWIEDZ