Wymiar i baza przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tajnosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 13 maja 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 6 razy

Wymiar i baza przestrzeni

Post autor: tajnosc »

Jaki jest wymiar i przykładowa baza przestrzeni?

\(\displaystyle{ V =\{ ( x_{1}, x_{2}, x_{3}, x_{4}) \in R^{4}: x_{1}- 2x_{3}=0 \wedge x_{2}+ x_{3}- x_{4} = 0 \}}\)?

Czy ta przestrzeń jest izomorficzna do tej macierzy?

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\\-2&1\\0&-1\end{array}\right]}\)

Bo rząd tej jest równy 2, więc można by uznać, że dimV = 2.
ODPOWIEDZ