Rozbicie macierzy na symetryczną + skośnie symetryczną

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Smuggler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2010, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Rozbicie macierzy na symetryczną + skośnie symetryczną

Post autor: Smuggler »

Witam!

Muszę rozbić macierz A na sumę macierzy X + Y
X ma być macierzą symetryczną, a Y skośnie symetryczną.

A = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&4\\0&2&3&4\\1&1&3&4\\0&0&4&4\end{bmatrix}}\)

Jak powinno się to rozwiązać? próbowałem rozpisywać te macierze metodą prób i błędów, ale jakoś mi się nie udaje...
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozbicie macierzy na symetryczną + skośnie symetryczną

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ A=\frac{1}{2}(A+A^T)+\frac{1}{2}(A-A^T)}\)

Pierwsza z tych macierzy jest symetryczna, druga - skośnie symetryczna.

Pozdrawiam.
Smuggler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2010, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Rozbicie macierzy na symetryczną + skośnie symetryczną

Post autor: Smuggler »

Dziękuję, udało się
davitxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 sty 2010, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Rozbicie macierzy na symetryczną + skośnie symetryczną

Post autor: davitxx »

Czy to można stosować w każdym przypadku takiego rozkładania macierzy?
Jeżeli X będzie miał być skośnie symetryczny to po prostu zamieniam X z Y?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozbicie macierzy na symetryczną + skośnie symetryczną

Post autor: BettyBoo »

Tak, dodawanie macierzy jest przemienne.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ