Wykaż, że det=0 podanej macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
neonikzg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 sty 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan

Wykaż, że det=0 podanej macierzy.

Post autor: neonikzg »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&A&B&C \\ 1&B&C&A\\ 1&C&A&B\\1& \frac{A+B}{2} & \frac{B+C}{2} & \frac{A+C}{2} \end{array}\right]}\)


jest ktos w stanie zrobić to zadanie? pozdrawiam
miodzio1988

Wykaż, że det=0 podanej macierzy.

Post autor: miodzio1988 »

do pierwszego dodaj drugi wiersz. Juz widzisz? ;]
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Wykaż, że det=0 podanej macierzy.

Post autor: xiikzodz »

Od ostaniego wiersza odejmij połowę sumy dwóch pierwszych.
neonikzg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 sty 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan

Wykaż, że det=0 podanej macierzy.

Post autor: neonikzg »

i wtedy bede mial caly wiersz zerowy, to oznacza, ze wyznacznik tej macierzy jest rowny zero tak?
dzieki!
miodzio1988

Wykaż, że det=0 podanej macierzy.

Post autor: miodzio1988 »

neonikzg, tak tak
ODPOWIEDZ