Wymiar i baza

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tajnosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 13 maja 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 6 razy

Wymiar i baza

Post autor: tajnosc »

Określić wymiar i wskazać przykładową bazę przestrzeni generowanej przez wektory \(\displaystyle{ (1,3,2,-1), (2,0,3,1), (1,3,2,2)}\)

I zaczynając od wymiaru - to wymiar to rząd macierzy, ale której

tej:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&3&2&-1\\2&0&3&1\\1&3&2&2\end{array}\right]}\)

czy tej:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\3&0&3\\2&3&2\\-1&1&2\end{array}\right]}\)

(wychodzi co prawda ten sam rząd - 3, ale chce wiedzieć czy jest jakaś różnica w tym)

I jeszcze -> jak wskazać przykładową bazę tej przestrzeni?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wymiar i baza

Post autor: BettyBoo »

Żadna różnica, ale korzystając z definicji liniowej niezależności dochodzi się do tej drugiej macierzy.

Ten rząd podaje Ci informację o wymiarze przestrzeni, tzn o ilości wektorów bazowych. Zatem z podanych wektorów wybierasz odpowiednią ilość wektorów liniowo niezależnych i to jest baza.

Pozdrawiam.
anusiak1121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 maja 2015, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Wymiar i baza

Post autor: anusiak1121 »

Mógłby ktoś to rozwiązać ale metodą niemacierzową?

Z góry dziękuję
ODPOWIEDZ