przekrój podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
misiekprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 3 cze 2009, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

przekrój podprzestrzeni

Post autor: misiekprezes »

1) udowodnij że przekrój \(\displaystyle{ W _{1} \cap W _{2}}\) dwóch podprzestrzeni liniowych \(\displaystyle{ W _{1} ,W _{2}}\) przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) jest też jej podprzestrzenią.

2) niech \(\displaystyle{ W _{1} \neq W _{2}}\), \(\displaystyle{ dim(W _{1}) = dim(W _{2})=1}\). Czy wówczas \(\displaystyle{ dim(W _{1} \cap W _{2})=0}\) ? Dlaczego?
miodzio1988

przekrój podprzestrzeni

Post autor: miodzio1988 »

1) \(\displaystyle{ v,u \in W _{1} \cap W _{2} \Rightarrow u+av \in W _{1} \cap W _{2}}\)
takie cos pokaz. Naprawdę łatwo się to robi
ODPOWIEDZ