1) udowodnij, że suma \(\displaystyle{ W _{1}+W _{2}}\) dwóch podprzestrzeni liniowych \(\displaystyle{ W _{1},W _{2}}\) przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) jest też podprzestrzenią liniową.
2) jak sprawdzić czy \(\displaystyle{ W _{1}+W _{2}=V}\) jeśli \(\displaystyle{ V}\) jest przestrzenią skończenie wymiarową?
suma podprzestrzeni liniowych
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 09:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
suma podprzestrzeni liniowych
1) z definicji podprzestrzeni
2) sprawdzić, czy \(\displaystyle{ dim(W_1+W_2)=dim V}\)
Pozdrawiam.
2) sprawdzić, czy \(\displaystyle{ dim(W_1+W_2)=dim V}\)
Pozdrawiam.