Moim zadaniem jest pomnożenie dwóch macierzy i sprawdzić, uzasadnić czy są one liniowo niezależne.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\\-1&0\\0&1\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ *}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&2&0\\1&-1&0&1\end{array}\right]}\)
Nowo powstała macierz wygląda tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&2&0\\1&-1&0&1\\-1&-1&-2&0\\1&-1&0&1\end{array}\right]}\)
Moje pytanie jest następujące: jak to sprawdzić czy kolumny są liniowo niezależne i uzasadnić
kolumny liniowo niezalezne
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
kolumny liniowo niezalezne
liniowa niezależność kolumn/ wierszy nie zmieni się jeśli:
a) dodamy jeden wiersz do innego
b) dodamy jedną z kolumn do innej
c) pomnożymy daną kolumnę/ wiersz przez stałą różną od 0..
jeśli doprowadzisz Twoją macierz do postaci macierzy jednostkowej to będzie znaczyło, że jest ona liniowo niezależna.
Jeśli w pewnym momencie dwa wiersze/ kolumny w macierzy będą identyczne - wiersze / kolumny są liniowo zależne.
a) dodamy jeden wiersz do innego
b) dodamy jedną z kolumn do innej
c) pomnożymy daną kolumnę/ wiersz przez stałą różną od 0..
jeśli doprowadzisz Twoją macierz do postaci macierzy jednostkowej to będzie znaczyło, że jest ona liniowo niezależna.
Jeśli w pewnym momencie dwa wiersze/ kolumny w macierzy będą identyczne - wiersze / kolumny są liniowo zależne.