Dla jakich m \(\displaystyle{ \in}\) R układ równań ma niezerowe rozwiązania. Wyznaczyć te rozwiązania.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (2-m)x+y+2z=0 \\ 2x+(1+m)y+2z=0\\ 2x+y+(2-m)z=0\end{cases}}\)
Wyszło mi że m \(\displaystyle{ \in R \backslash \left(0,5 \right)}\)
zrobiłem macierz z tego układu równań, potem wyznacznik, wyszedł wielomian \(\displaystyle{ -m^3+5m^2}\) i ten wielomian (o ile dobrze zinterpretowałem zadanie) miał być \(\displaystyle{ \neq 0}\) stąd ten wynik. Zgadza się?
układ równań z parametrem m
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
układ równań z parametrem m
wyznacznik główny różny od zera ale również pozostałe wyznaczniki muszą byc różne od zera bo z warunków zadania mamy aby:
\(\displaystyle{ x= \frac{W_x}{W} \neq 0 \wedge y=\frac{W_y}{W} \neq 0 \wedge z=\frac{W_z}{W} \neq 0}\)
czyli
\(\displaystyle{ W_x \neq 0 \wedge W_y \neq 0 \wedge W_z \neq 0}\)
tak mi się przynajmniej wydaje
\(\displaystyle{ x= \frac{W_x}{W} \neq 0 \wedge y=\frac{W_y}{W} \neq 0 \wedge z=\frac{W_z}{W} \neq 0}\)
czyli
\(\displaystyle{ W_x \neq 0 \wedge W_y \neq 0 \wedge W_z \neq 0}\)
tak mi się przynajmniej wydaje
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gorlice/rzeszów
- Podziękował: 6 razy
układ równań z parametrem m
rodzyn7773 ale tak ci się tylko wydaje czy jesteś pewny?
PS. to zadanie z kolokwium za 3 punkty (na 15) więc czy aby nie było za dużo do liczenia?
PS. to zadanie z kolokwium za 3 punkty (na 15) więc czy aby nie było za dużo do liczenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
układ równań z parametrem m
w poleceniu jest "ma niezerowe rozwiązania" czyli ja to odbieram żadne z rozwiązań nie jest 0