takie pytanko mam
robie odwracanie macierzy z definicji, no i ogladam sobie rozna zadanka i nei rozumiem jednej rzeczy
mam taka macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0&\\ 3&0&1&\\-1&1&-3&\end{bmatrix}}\)
biore sobie np \(\displaystyle{ A_{1,1}}\) i wyznacznik rowna sie -1 bo \(\displaystyle{ (0*(-3))-(1*1)}\)
ale biore np \(\displaystyle{ A_{2,3}}\) i wyznacznik rowna sie 1 choc\(\displaystyle{ (1*1)-(-2*(-1))=-1}\)
to jest przykklad zywcm wziety z wikipedii, nie wiem gdzie orbie blad?
Dopelnienie algebraiczne elementu wyznacznika
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Dopelnienie algebraiczne elementu wyznacznika
Dopełnienie elementu \(\displaystyle{ (i,j)}\) macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest równe \(\displaystyle{ (-1)^{i+j}|A_{ij}|}\)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Dopelnienie algebraiczne elementu wyznacznika
DALEJ NIE ROZUMIEM...TO CO MAM POMNOZYC PRZEZ -1??? WTEDY TEN PIERWSZY NIE BEDZIE MI SIE ZGADZAC
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Dopelnienie algebraiczne elementu wyznacznika
Po pierwsze nie krzycz.
Po drugie, jak widzę na wikipedii są inne oznaczenia, niż zastosowałam.
Żebyś miał tak, jak na wikipedii - jeśli przez \(\displaystyle{ M_{ij}}\) oznaczymy macierz, która powstaje z \(\displaystyle{ A}\) przez wykreślenie i-tego wiersza i j-tej kolumny(*), to wówczas dopełnienie algebraiczne elementu \(\displaystyle{ (i,j)}\) ma postać
\(\displaystyle{ A_{ij}=(-1)^{i+j}|M_{ij}|}\)
Pozdrawiam.
(*) w poście wyżej ja tą macierz oznaczyłam przez \(\displaystyle{ A_{ij}}\), stąd nieporozumienie.
Po drugie, jak widzę na wikipedii są inne oznaczenia, niż zastosowałam.
Żebyś miał tak, jak na wikipedii - jeśli przez \(\displaystyle{ M_{ij}}\) oznaczymy macierz, która powstaje z \(\displaystyle{ A}\) przez wykreślenie i-tego wiersza i j-tej kolumny(*), to wówczas dopełnienie algebraiczne elementu \(\displaystyle{ (i,j)}\) ma postać
\(\displaystyle{ A_{ij}=(-1)^{i+j}|M_{ij}|}\)
Pozdrawiam.
(*) w poście wyżej ja tą macierz oznaczyłam przez \(\displaystyle{ A_{ij}}\), stąd nieporozumienie.