wyznaczyc macierz odwrotna
A= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1&3\\ 0&-1&1\\-2&0&1\end{bmatrix}}\)
czy to jest A ^{-1} = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1&3\\ 0&-1&1\\-2&0&1\end{bmatrix}}\) ^{T}
czyli A ^{-1} = \(\displaystyle{ \frac{1}{-2}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&0&-2\\ -1&-1&0\\3&1&1\end{bmatrix}}\)
a później A ^{-1} = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&0&-2\\ -1&-1&0\\3&1&1\end{bmatrix}}\) ?????????
dobrze załapałam??
macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 22:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 22:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy
macierz odwrotna
:/ no to gdzie popełniłam błąd?-- 18 sty 2010, o 01:12 --A= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1&3\\ 0&-1&1\\-2&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A^{D}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&2\\ 4&7&0\\2&1&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A^{DT}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&4&2\\ 3&7&1\\2&0&1\end{bmatrix}}\)
czy teraz jest dobrze??
\(\displaystyle{ A^{D}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&2\\ 4&7&0\\2&1&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A^{DT}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&4&2\\ 3&7&1\\2&0&1\end{bmatrix}}\)
czy teraz jest dobrze??
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
macierz odwrotna
No tak ale jeżeli wiesz że podana macierz jest ortogonalna to to wystarczycotton-eye-joe pisze:macierz transponowana zazwyczaj nie jest macierzą odwrotną
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 22:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy
macierz odwrotna
;/ hm to ja juz sie pogubiłam troszeczke ktore rozwiazanie jest dobre?-- 18 sty 2010, o 10:10 --det=1
\(\displaystyle{ a_{11}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&1\\ 0&2\end{bmatrix}}\)= -1
\(\displaystyle{ a_{12}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1\\ -2&1\end{bmatrix}}\)= 3
\(\displaystyle{ a_{13}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1\\ -2&0\end{bmatrix}}\)= -2
\(\displaystyle{ a_{21}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3\\ 0&1\end{bmatrix}}\)= -4
\(\displaystyle{ a_{22}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3\\ -2&1\end{bmatrix}}\)= 7
\(\displaystyle{ a_{23}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\ -2&0\end{bmatrix}}\)= 0
\(\displaystyle{ a_{31}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3\\ -1&1\end{bmatrix}}\)= 2
\(\displaystyle{ a_{32}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3\\ 0&1\end{bmatrix}}\)= -1
\(\displaystyle{ a_{33}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\ 0&-1\end{bmatrix}}\)= -1
\(\displaystyle{ a_{11}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&1\\ 0&2\end{bmatrix}}\)= -1
\(\displaystyle{ a_{12}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1\\ -2&1\end{bmatrix}}\)= 3
\(\displaystyle{ a_{13}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1\\ -2&0\end{bmatrix}}\)= -2
\(\displaystyle{ a_{21}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3\\ 0&1\end{bmatrix}}\)= -4
\(\displaystyle{ a_{22}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3\\ -2&1\end{bmatrix}}\)= 7
\(\displaystyle{ a_{23}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\ -2&0\end{bmatrix}}\)= 0
\(\displaystyle{ a_{31}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3\\ -1&1\end{bmatrix}}\)= 2
\(\displaystyle{ a_{32}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3\\ 0&1\end{bmatrix}}\)= -1
\(\displaystyle{ a_{33}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\ 0&-1\end{bmatrix}}\)= -1
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 22:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 22:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy
macierz odwrotna
no przypomniałam sobie, jednak dalej mam problem z tym rzędem macierzy, możesz mi jakoś pomóc bym mogła załapac??