Bardzo prosiłbym o napisanie rozwiązania macierzy operacjami elementarnymi(nie może być dopełnieniami algebraicznymi, ponieważ taką mam pracę domową i musi być tym sposobem), prosiłbym bardzo, o napisanie całego dojścia do wyniku
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&-3\\9&1&4\\5&0&7\end{array}\right]}\)
odwracanie macierzy operacjami elementarnymi
odwracanie macierzy operacjami elementarnymi
i co jeszcze? Dopisz macierz jednostkowa i chociaz postaraj sie to sam zrobic. Gdzie sie gubisz, e?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
odwracanie macierzy operacjami elementarnymi
nie musisz mi pisać, żebym dopisywał macierz jednostkową i próbował obliczyć bo próbowałem wiele razy, innym osobom jakoś liczono macierze i nie było problemu...
odwracanie macierzy operacjami elementarnymi
Macierzy sie nie liczy. Pokaz zatem swoje proby. Bo jak Ci pokazemy rozwiazanie to sie tego nie nauczysz , wiesZ? A chcesz sie tego nauczyc, nie?jurekfigo pisze:nie musisz mi pisać, żebym dopisywał macierz jednostkową i próbował obliczyć bo próbowałem wiele razy, innym osobom jakoś liczono macierze i nie było problemu...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
odwracanie macierzy operacjami elementarnymi
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&-3\\9&1&4\\5&0&7\end{array}\right]}\) W1-2W2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-17&0&-11\\9&1&4\\5&0&7\end{array}\right]}\) W2+W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-17&0&-11\\-8&1&-7\\5&0&7\end{array}\right]}\) W2+W3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-17&0&-11\\-3&1&0\\5&0&7\end{array}\right]}\) -W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}17&0&11\\-3&1&0\\5&0&7\end{array}\right]}\) -3W3+2W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}17&0&11\\-3&1&0\\19&0&1\end{array}\right]}\) W1-11W3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}192&0&0\\-3&1&0\\19&0&1\end{array}\right]}\) 1/192W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\-3&1&0\\19&0&1\end{array}\right]}\) W2+3W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\19&0&1\end{array}\right]}\) W3-19W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
podczas wpisywania mojej ostatniej próby znalazłem błąd w postaci minusa przy jednej z liczb i zacząłem odwracać dalej i wyszło:D prosiłbym o sprawdzenie czy nie ma błędów. Dziękuje bardzo
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-17&0&-11\\9&1&4\\5&0&7\end{array}\right]}\) W2+W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-17&0&-11\\-8&1&-7\\5&0&7\end{array}\right]}\) W2+W3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-17&0&-11\\-3&1&0\\5&0&7\end{array}\right]}\) -W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}17&0&11\\-3&1&0\\5&0&7\end{array}\right]}\) -3W3+2W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}17&0&11\\-3&1&0\\19&0&1\end{array}\right]}\) W1-11W3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}192&0&0\\-3&1&0\\19&0&1\end{array}\right]}\) 1/192W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\-3&1&0\\19&0&1\end{array}\right]}\) W2+3W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\19&0&1\end{array}\right]}\) W3-19W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
podczas wpisywania mojej ostatniej próby znalazłem błąd w postaci minusa przy jednej z liczb i zacząłem odwracać dalej i wyszło:D prosiłbym o sprawdzenie czy nie ma błędów. Dziękuje bardzo