Wyznaczyć wszystkie liczby rzeczywiste x,y,x,t, dla których:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+4y+10z+20t=x\\-6y-20z-45t=y\\4y+15z+36t=z\\-y-4z-10t=-t \end{array}}\)
Znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań tego układu równań.
Oczywiście rozwiązanie układu to nie problem. Na końcu mam macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&-5& | &0\\0&1&4& | &0\end{bmatrix}}\)
Chodzi mi tylko o to, jak wyznaczyć tę bazę. Wiem, że to jest proste, ale zapomniałem jak to się robi, więc proszę o przypomnienie.
Znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań układu równań
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań układu równań
Coś za krótka ta macierz, gdzie Ci zniknęła jedna kolumna??
Jak już masz rozwiązanie układu, to ono zależy od pewnej ilości parametrów (jeśli nie zależy od żadnego parametru, to bazy podprzestrzeni nie ma, bo ta podprzestrzeń jest wtedy zerowa). Np masz coś takiego (to co piszę poniżej nie jest rozwiązaniem Twojego zadania, to tylko przykład) :
\(\displaystyle{ (2t-q,3t+q,t,q)=t(2,3,1,0)+q(-1,1,0,1)}\)
Z tego zapisu widać przykładową bazę - stanowią ją wektory \(\displaystyle{ (2,3,1,0),(-1,1,0,1)}\)
Pozdrawiam.
Jak już masz rozwiązanie układu, to ono zależy od pewnej ilości parametrów (jeśli nie zależy od żadnego parametru, to bazy podprzestrzeni nie ma, bo ta podprzestrzeń jest wtedy zerowa). Np masz coś takiego (to co piszę poniżej nie jest rozwiązaniem Twojego zadania, to tylko przykład) :
\(\displaystyle{ (2t-q,3t+q,t,q)=t(2,3,1,0)+q(-1,1,0,1)}\)
Z tego zapisu widać przykładową bazę - stanowią ją wektory \(\displaystyle{ (2,3,1,0),(-1,1,0,1)}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 12 razy
Znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań układu równań
\(\displaystyle{ x}\) mi zniknął, bo się zredukował w pierwszym równaniu.
Czyli ja mam:
\(\displaystyle{ y-5t=0}\), \(\displaystyle{ z+4t=0}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ (x,5t,-4t,t)=x(1,0,0,0)+t(0,5,-4,1)}\)
Czyli moja baza to \(\displaystyle{ lin([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\), tak?
Czyli ja mam:
\(\displaystyle{ y-5t=0}\), \(\displaystyle{ z+4t=0}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ (x,5t,-4t,t)=x(1,0,0,0)+t(0,5,-4,1)}\)
Czyli moja baza to \(\displaystyle{ lin([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\), tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 12 razy
Znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań układu równań
Czyli baza to po prostu: \(\displaystyle{ [1,0,0,0],[0,5,-4,1]}\)?
Na pewno nie jest to \(\displaystyle{ lin([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\)?
Na pewno nie jest to \(\displaystyle{ lin([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań układu równań
Baza to układ (ciąg) wektorów, a \(\displaystyle{ lin}\) to powłoka liniowa, czyli zbiór wszystkich kombinacji liniowych wektorów.
Dokładniej, to powinno być \(\displaystyle{ ([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\), ponieważ kolejność wektorów bazowych jest istotna - \(\displaystyle{ ([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\) oraz \(\displaystyle{ ([0,5,-4,1], [1,0,0,0])}\) to dwie różne bazy.
Pozdrawiam.
Dokładniej, to powinno być \(\displaystyle{ ([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\), ponieważ kolejność wektorów bazowych jest istotna - \(\displaystyle{ ([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\) oraz \(\displaystyle{ ([0,5,-4,1], [1,0,0,0])}\) to dwie różne bazy.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 12 razy
Znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań układu równań
Może zadam głupie pytanie, ale wiem, że przy wyznaczaniu baz pewnych podprzestrzeni pisze się \(\displaystyle{ lin}\). Kiedy? Przy równaniach to są zawsze po prostu wektory, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań układu równań
Nigdy się nie pisze \(\displaystyle{ lin}\), kiedy się chce zapisać bazę.act pisze:Może zadam głupie pytanie, ale wiem, że przy wyznaczaniu baz pewnych podprzestrzeni pisze się \(\displaystyle{ lin}\). Kiedy? Przy równaniach to są zawsze po prostu wektory, tak?
\(\displaystyle{ lin}\) pisze się wtedy, gdy chce się określić przestrzeń generowaną przez wektory. Np możesz zapisać, że zbiór rozwiązań Twojego równania to przestrzeń \(\displaystyle{ lin([1,0,0,0],[0,5,-4,1])}\). Ale baza tej przestrzeni to już układ wektorów.
Pozdrawiam.