mam kolejne zadanie z serii wyznaczani X mecierzy, ale tym razem nawet nie wiem jak sie za to zabrac
\(\displaystyle{ X ^{2}+ \left[\begin{array}{cc}\\1&0&\\-1&1&\end{array}\right]*X=\left[\begin{array}{cc}2&4&\\3&6&\end{array}\right]}\)
prosze o jakas pomoc wzmazowke, lub cale rozwiazanie
wyznaczanie X macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wyznaczanie X macierzy
Tak, jak poprzednio - ustal wymiar macierzy \(\displaystyle{ X}\), zapisz ją za pomocą elementów, wykonaj działania i przyrównaj macierze.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
wyznaczanie X macierzy
dobra doprowadzilem do takiej postaci ze
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b$\\c&d&\end{bmatrix}^{2}=\begin{bmatrix} 2&4$\\3&6&\end{bmatrix}-\begin{bmatrix} 1&0$\\-1&1&\end{bmatrix}*\begin{bmatrix} a&b$\\c&d&\end{bmatrix}}\)
ostatecznie mam cos takiego
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a^{2}+bc&ab+bd$\\ac+cd&bc+d^{2}&\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 2-a&4-b$\\3+a-c&6+b-d&\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}+bc=2-a \\ ab+bd=4-b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} ac+cd=3+a-c \\ bc+d^{2}=6+b-d \end{cases}}\)
no i mam takie rownania i nei wiem wogole co mam z czym skrocic polaczyc itp itd????
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b$\\c&d&\end{bmatrix}^{2}=\begin{bmatrix} 2&4$\\3&6&\end{bmatrix}-\begin{bmatrix} 1&0$\\-1&1&\end{bmatrix}*\begin{bmatrix} a&b$\\c&d&\end{bmatrix}}\)
ostatecznie mam cos takiego
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a^{2}+bc&ab+bd$\\ac+cd&bc+d^{2}&\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 2-a&4-b$\\3+a-c&6+b-d&\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}+bc=2-a \\ ab+bd=4-b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} ac+cd=3+a-c \\ bc+d^{2}=6+b-d \end{cases}}\)
no i mam takie rownania i nei wiem wogole co mam z czym skrocic polaczyc itp itd????
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wyznaczanie X macierzy
To jest jeden układ równań, a Ty znowu zapisujesz to jako dwa..uparciuszek
Niestety ten układ równań już fajny nie jest. Tutaj trzeba coś bardzo pokombinować (np zacząć od tego, że pierwsze i czwarte równanie odjąć stronami, z drugiego wyznaczyć b, z trzeciego wyznaczyć c i dalej się bawić).
Pozdrawiam.
Niestety ten układ równań już fajny nie jest. Tutaj trzeba coś bardzo pokombinować (np zacząć od tego, że pierwsze i czwarte równanie odjąć stronami, z drugiego wyznaczyć b, z trzeciego wyznaczyć c i dalej się bawić).
Pozdrawiam.