dowód o homomorfizmie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bogus89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 lis 2009, o 22:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

dowód o homomorfizmie

Post autor: bogus89 »

mam udowodnić twierdzenie:
Dla dowolnego homomorfizmu liniowego przestrzeni liniowych \(\displaystyle{ h:V _{1}(K) \rightarrow V _{2} (K)}\) zachodzi: \(\displaystyle{ kerh \neq \o}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

dowód o homomorfizmie

Post autor: Zordon »

edit: tu było coś głupiego


\(\displaystyle{ h(0)=h(0-0)=h(0)-h(0)=0}\)
czyli \(\displaystyle{ 0}\) jest w jądrze
bogus89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 lis 2009, o 22:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

dowód o homomorfizmie

Post autor: bogus89 »

dodana jest tylko wskazówka aby udowodnić, że zawsze \(\displaystyle{ 0 \in kerh}\)
ODPOWIEDZ