endomorfizm liniowy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bogus89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 lis 2009, o 22:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

endomorfizm liniowy

Post autor: bogus89 »

sprawdź, czy odbicie względem osi OX jest endomorfizmem liniowym przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2} (\mathbb{R})}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

endomorfizm liniowy

Post autor: Zordon »

naturalnie jest, wystarczy sprawdzić addytywność i jednorodność, z czym masz problem?
bogus89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 lis 2009, o 22:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

endomorfizm liniowy

Post autor: bogus89 »

nie wiem od czego zacząć i jak to sprawdzić
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

endomorfizm liniowy

Post autor: Zordon »

jaki jest wzór na odbicie? Dla danego punktu \(\displaystyle{ (x,y)}\) jaki jest jego obraz po odbiciu?
bogus89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 lis 2009, o 22:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

endomorfizm liniowy

Post autor: bogus89 »

(x,-y)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

endomorfizm liniowy

Post autor: Zordon »

no to mamy funkcję \(\displaystyle{ F(x,y)=(x,-y)}\), trzeba sprawdzić, że spełnia dwa warunki:

1. \(\displaystyle{ F(x_1+x_2,y_1+y_2)=F(x_1,y_1)+F(x_2,y_2)}\)
2. \(\displaystyle{ F(ax,ay)=aF(x,y)}\)
ODPOWIEDZ