działania na macierzach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
hubala3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 20 paź 2009, o 21:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 22 razy

działania na macierzach

Post autor: hubala3 »

rozwiąż równanie (niewiadoma macierz X)
Przyjmijmy symbolicznie że to jest AXB=C
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-3\\5&-7\end{array}\right]X\left[\begin{array}{ccc}1&4\\2&7\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}3&0\\-2&1\end{array}\right]}\)
czy to można obliczyc przekształcając to tak:
\(\displaystyle{ X=CA^{-1}B^{-1}}\)
czy trzeba po kolei wymnażac ?

i jeszcze takie zadanie
Sprawdz liniową niezależność układu wektorów metodą redukcji macierzy:
\(\displaystyle{ a=(3,-5,2) \ b=(1,5,-3) \ c=(2,-10,6)}\)
jak to zacząć ?
miodzio1988

działania na macierzach

Post autor: miodzio1988 »

2 zadanie: z definicji. Znasz taka nie?
1 zadanie: a co oznacza A i B i C? I pamietaj ze mnozenie macierzy nie jest przemienne wiec patrz sie z ktorej strony mnozysz.
hubala3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 20 paź 2009, o 21:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 22 razy

działania na macierzach

Post autor: hubala3 »

A B C to kolejno macierze, tak jak w równaniu
wiem że nie jest przemienne
wiec odnosnie tego 1 zadania to dobrze czy źle ?
miodzio1988

działania na macierzach

Post autor: miodzio1988 »

macierz odrotna do A mnozysz z lewej strony. I wtedy bedzie ok
hubala3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 20 paź 2009, o 21:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 22 razy

działania na macierzach

Post autor: hubala3 »

czyli \(\displaystyle{ X=A^{-1}CB^{-1}}\) ?
miodzio1988

działania na macierzach

Post autor: miodzio1988 »

teraz bedzie ok
ODPOWIEDZ