Wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ensh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 sty 2010, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 4 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: ensh »

Witam,

Czy mógłby mi ktoś pokrótce wyjaśnić jak rozwiązać zadanie typu:

Obliczyć \(\displaystyle{ det(X)}\), gdzie macierz \(\displaystyle{ X}\) spełnia równanie:

\(\displaystyle{ A ^{3} X(A ^{-1} ) ^{T} = -I ^{3}}\)

gdzie \(\displaystyle{ det(A)=3}\), \(\displaystyle{ I}\) - macierz jednostkowa o wymiarach \(\displaystyle{ 4 \times 4}\)


Z góry dziękuję,
P.O.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, o 12:53 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: BettyBoo »

Chodzi chyba o obliczenie det(X)?

Pokrótce to wystarczy skorzystać z własności wyznacznika.

Pozdrawiam.
ensh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 sty 2010, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 4 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: ensh »

Dokładnie, det(X) wkradł się mały błąd.-- 16 sty 2010, o 14:25 --A czy mógłbym prosić o bardziej szczegółowe wytłumaczenie ?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \det{A}=\det{A^{T}}}\)

\(\displaystyle{ \det{A^{-1}}= \frac{1}{\det{A}}}\)

\(\displaystyle{ \det{I}=1}\)

\(\displaystyle{ \det{ \left(AB \right) }=\det{A} \cdot \det{B}}\)

I to wszystko co może się Tobie przydać

\(\displaystyle{ 3^3 \cdot \det{X} \cdot \frac{1}{3}= \left( - \left( 1\right) ^3\right) ^4}\)

\(\displaystyle{ 3^2 \cdot \det{X}=1}\)

\(\displaystyle{ 9\det{X}=1}\)

\(\displaystyle{ \det{X}= \frac{1}{9}}\)
ensh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 sty 2010, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 4 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: ensh »

\(\displaystyle{ \left( - \left( 1\right) ^3\right) ^4}\) - rozumiem że ostatnia potęga bierze się z wymiaru macierzy ?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: BettyBoo »

mariuszm pisze:\(\displaystyle{ 3^3 \cdot \det{X} \cdot \frac{1}{3}= \left( - \left( 1\right) ^3\right) ^4}\)
Niezupełnie tak. Jeśli \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą stopnia 4, to \(\displaystyle{ det(-I^3)=(-1)^4det(I)^3}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ