Oblicz wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
babal3sy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lut 2007, o 18:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska wieś

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: babal3sy »

A ja miałam policzyć wyznacznik takiej macierzy:

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&1&-1&3\\1&2&1&2\\4&-1&0&1\\2&1&1&1\end{array}\right|}\)
i zrobiłam to tak:
\(\displaystyle{ (-1) \cdot (-1) ^{1+3} \cdot \left|\begin{array}{cccc}1&2&2\\4&-1&1\\2&1&1\end{array}\right|}\)

-- 15 stycznia 2010, 17:48 --

A ja miałam policzyć wyznacznik takiej macierzy:

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&1&-1&3\\1&2&1&2\\4&-1&0&1\\2&1&1&1\end{array}\right|}\)
i zrobiłam to tak:
\(\displaystyle{ (-1) \cdot (-1) ^{1+3} \cdot \left|\begin{array}{cccc}1&2&2\\4&-1&1\\2&1&1\end{array}\right| +
1 \cdot (-1) ^{2+3} \cdot \left|\begin{array}{cccc}2&1&3\\4&-1&1\\2&1&1\end{array}\right|
+
1 \cdot (-1) ^{4+3} \cdot \left|\begin{array}{cccc}2&13\\1&2&2\\4&-1&1\end{array}\right|
=
(-1) \cdot 6 + (-1) \cdot 16 + (-1) \cdot (-14) = 10}\)


Wynik podany w książce to -6.
Gdzie popełniłam błąd?

-- 15 stycznia 2010, 17:49 --

A ja miałam policzyć wyznacznik takiej macierzy:

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&1&-1&3\\1&2&1&2\\4&-1&0&1\\2&1&1&1\end{array}\right|}\)
i zrobiłam to tak:
\(\displaystyle{ (-1) \cdot (-1) ^{1+3} \cdot \left|\begin{array}{cccc}1&2&2\\4&-1&1\\2&1&1\end{array}\right| +
1 \cdot (-1) ^{2+3} \cdot \left|\begin{array}{cccc}2&1&3\\4&-1&1\\2&1&1\end{array}\right|
+
1 \cdot (-1) ^{4+3} \cdot \left|\begin{array}{cccc}2&1&3\\1&2&2\\4&-1&1\end{array}\right|
=
(-1) \cdot 6 + (-1) \cdot 16 + (-1) \cdot (-14) = 10}\)


Wynik podany w książce to -6.
Gdzie popełniłam błąd?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, o 18:14 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
magda_s235
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 15 sty 2010, o 22:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: magda_s235 »

masz zle obliczone dwa ostatnie wyznaczniki 3 na 3. W ostatniej linijce jest (-1)6+(-1)12+(-1)(-12)=-6
babal3sy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lut 2007, o 18:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska wieś

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: babal3sy »

dzięki!
ODPOWIEDZ